Om Petra Jankov Picha

Foto: Ola Gäverth

Jag är en tvåbarnsmamma som tröttnade på att ingen skriftlig information om flaskmatning fanns att få från BVC eller landstinget så jag skrev en egen bok, Att flaskmata som kom ut i september 2011 och i uppdaterad upplaga i februari 2012.

Båda mina barn har jag flaskmatat sen tidig ålder. Jag är utbildad journalist och jobbar med media och kommunikation. Jag har ingen medicinsk bakgrund men texterna i boken granskas av flera barnläkare, barnsjuksköterska och två certifierade amningskonsulter innan publicering.

Jag är inte är inte sponsrad av någon tillverkare av modersmjölksersättning eller av något företag som säljer flaskor och dipnappar. Boken och webbsidan är heller inte sponsrad av landstinget eller annan privat vårdinrättning.

Under tiden jag skrev på boken så lade landstinget ut information om flaskmatning på sin sida 1177.se.

Du kan köpa boken direkt här på sajten.

14 kommentarer till Om Petra Jankov Picha

 1. Lisa skriver:

  Hej,
  Jag helammade mitt första barn, och total-flaskmatade mitt andra barn. Det senare var det bästa beslut jag någonsin tagit – det enda som inte var bra var just alla snusförnuftiga reaktioner och bekymrade blickar.
  En mycket erfaren barnläkare på special-BB tog tag i mig och sa ”du ska INTE skämmas för att du flaskmatar. Det finns INGEN samlad evidens för att det påverkar immunförsvar eller allergibenägenhet. Möjligen debuterar vissa allergier SENARE hos ammade barn. Det finns däremot en STOR okunskap om detta, även bland barnsköterskor, till och med här på special-BB. Du behöver ALDRIG lyssna på någon som säger att ditt val påverkar ditt barn negativt”.

  Det där har jag burit med mig, och jag tycker synd om alla som begränsar sin syn på föräldraskap och anknytning till att handla om ett bröst (eller två). Sättet amnings/flaskfrågan behandlas i den offentliga debatten stör mig något oerhört. Amningsmaffian får fritt spelrum och media rapporterar helt okritiskt (se t ex här: http://www.dn.se/nyheter/sverige/fel-rad-om-amning; vad är ”rätt råd” ifrågasätts inte överhuvudtaget).

  Vår dotter har inte varit nämnvärt sjuk och har hittills inga allergier. Eftersom hon alltid kunnat gå till sängs mätt så har hon sovit hela nätter. Min sambo har fått kliva in i papparollen på ett helt nytt sätt och är överlycklig för detta. Och – vår anknytning och mysiga stunder har varit fantastiskt jämfört med nr 1 där onda bröst och en son som vägrade ta flaska gjorde ammandet till ett helvete.

  • Petra skriver:

   Tack för din berättelse! Vilken bra läkare du träffade!

  • Tutansmamma skriver:

   Jag önskar att jag hade läst detta som denna läkaren sa till dig för några veckor sedan. Kämpade med amning och pumpning i en månad innan jag gav upp. Jag grät i timmar varje dag över att inte kunna amma, inte ha tillräckligt med mjölk och oroade mig till en magkatarr över att min lille skulle få avsevärt sämre immunförsvar.

 2. ulliso skriver:

  En sån här bok hade jag behövt. Man får ju knappt ingen info om detta på BB och BVC. 🙁

 3. Frida skriver:

  Hej
  Äntligen vettig information!
  Jag bestämde mig redan under graviditeten att jag inte skulle amma. Var fast beslutsam, frågade då min barnmorska om information, hon gav mig en stor tjock bok om amning och bad mig läsa den för att veta vad jag valde bort. Vad jag hade velat ha var just denna boken om flaskmatning för att istället veta vad jag valde. För mig var det från början otänkbart att amma. Men att bara känna så verkade inte okej.
  Men jag stod på mig och på BB var dom fantastiska och hjälpande med flaskan, ingen pressade mig att amma. Dock fick jag ingen information där heller. Ingen visste ens hur många ml bebisen skulle äta per dygn.
  Först när jag kom hem hittade jag denna boken och den har varit min bibel!
  Tack tack tack!!

 4. Mia Westlund skriver:

  Mammor/föräldrar måste också få tillgång till stöd och råd av amningskunniga personer, om de behöver det! Många ”misslyckas” med amningen, för att de inte fått stöd och råd, eller för att de fått ”felaktiga” råd. För mig är det självklart att man ska kunna välja amning om (och så länge) man så vill och att man då också ska kunna få hjälp att få det att fungera – om det behövs.. Det är lika självklart att man ska kunna välja flaskmatning, helt eller delvis….
  Stöd kan man behöva som förälder oavsett! <3

 5. Pingback: ”Att flaskmata” – Sveriges första flaskmatningsbok ges ut « Föreningen Flaskmatning i Sverige

 6. Pingback: Du kan amma här! | När du inte orkar ringa en vän

 7. Pingback: Amning och diabetes typ 1 | Carnebro - En del av Anna-Carin

 8. Rebecca skriver:

  Våra tvillingar föddes i juni 2011 och vi var från början tydliga med att vi skulle kombinera amning och ersättning, och sedan övergå till bara ersättning. BB var toppen, vi födde på Danderyd men flyttades samma dag till Huddinge pga platsbrist. De koppmatade dem tills jag var redo att få igång amningen. Sedan ammade jag dagtid varannan bebis, så de fick ca 2 mål per dag var bara. I 2 månader. Sedan slutade jag helt, dels pga att jag fick ledproblem i fötterna som förvärrades av amningshormon, dels blev ingen av dem helt mätta längre utan fick ändå flaska efteråt.

  Både BB och BVS har varit bra även om ingen skriftlig information delats ut. Tror vi fick extra lite negativt på grund av tvillingar. Att flaskmata har varit en fantastisk upplevelse. Maken har kunnat dela matningen från start och har definitivt samma kontakt med barnen som jag. De har alltid varit mätta och jag har inte varit bunden fysiskt till hemmet. Jag rekommenderar alla som inte vill amma helt eller delvis att testa flaska. Man behöver nämligen inte välja antingen eller.

  Ingen av våra söner är allergiska. Och de var sjuka 7 ggr sitt första 1,5 år. Sitt första halvår på förskola har vi vabbat totalt 4 dagar.

 9. Pingback: Petra Jankov Picha har förändrat attityder » Förverkliga din bokdröm

 10. Eva skriver:

  Hei! Blir glad når jeg leser om at det er flere som gir sitt barn flaske. Man føler seg nesten som den eneste som gjør det. Jeg fødte min sønn i februar. Og helt siden graviditeten har jeg tenkt at amming ikke skulle være noe problem for meg. Jeg hørte ikke en eneste gang at flaskemating var et alternativ. Det eneste de prater om er amming. Det viste seg ganske fort etter fødselen at ammingen ble problematisk, og morsmelkserstatning ble aktuelt. Jeg ammet delvis til lillegutt var 2 mnd. Men det var ikke noe kos for verken meg eller han. Så etterhvert gikk vi helt over til flaske. Det ble så mye bedre for oss alle. En stor fordel at pappa også kan mate 🙂 Og babyn vår blir god og mett!

 11. elin skriver:

  Tack för bra information.
  Jag ammar min tjej men pga dålig viktuppgång så ska jag ge ersättning och uppskattar en bra sida med adekvat information. Jag är hoppas ni som väljer flaska får ett bättre bemötande av samhället snart!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *