Amning ger inte smartare barn

I morse publicerades en stor artikel i flera medier om en ny brasiliansk studie som menar på att barn som ammats är intelligentare än barn som vuxit upp på modersmjölkersättning. Detta är inget nytt. Med jämna mellanrum dyker de här undersökningarna upp och medierna älskar att göra klickvänliga rubriker i stil med ”Ammade barn blir smartare” eller som denna gång då man även för in inkomst som en variabel. Ammar mer och dina barn kommer tjäna mer pengar!?

Problemet med sådana här rubriker är att de sällan tittar ner djupare i siffrorna som oftast konstaterar att högutbildade föräldrar ammar mer än lågutbildade, föräldrar med högt IQ ammar mer än föräldrar med lägre IQ och intelligens är något man ärver. Så det handlar inte om bröstmjölken utan om ett helt annat mönster.

Och så även i den här nya brasilianska studien som förkastas Agnes Wold, professor immunologi.
– Studien är helt meningslös, säger hon till SVT Nyheter. Om man ska mäta barnens IQ måste man även mäta föräldrarnas då det är den viktigaste faktorn. Vi vet att IQ är ärftligt så det är den faktorn som påverkar mest. Därför är det anmärkningsvärt att det inte har räknats in.

I studien har man alltså helt missat att justera för moderns IQ. När man gör det så ser man inga effekter av intelligens och amning. T ex den här studien gjord på ca 5500 barn som visade att bröstmjölken inte hade någon effekt på barnens intelligens. Inte heller PROBIT-studien med sina 13000 deltagare kunde visa någon signifikant skillnad i IQ-test.

Man får heller inte glömma att den brasilianska studien är gjord på barn för trettio år sen. Idag är modersmjölkersättningen bättre och har flera av de här fleromättade fettsyrorna tillsatta i sig. Läs mer om TUMME-projektet här.