Introducera under skydd av…

Många föräldrar som flaskmatar funderar över råden som ges vid matintroduktion, som att man ska ”introducera gluten i skydd av amning”. Vad innebär det egentligen och löper mitt barn risk att bli glutenallerigsk nu för att jag inte ammar?

Svaret är nej. Att introducera under skydd av amning betyder bara att man inte ska ge för mycket för fort. Små barns magar är mycket känsliga och därför är det bra att skynda långsamt och vara uppmärksam på hur barnet mår och anpassa matintroduktionen efter det.  Det här är det absolut viktigaste, att man inte börjat att ge för mycket på en gång. Det handlar inte om att koka potatis, mosa, sätta i stol, ta fram hakklapp, skål och sked – då är det för mycket menar Livsmedelsverket står bakom de nya matrekommendationerna för spädbarn som säger att man kan börja introducera mat från fyra månaders ålder om man vill. Rekommendationen är dock att bröstmjölk eller modersmjölksersättning ska vara huvudfödan tills barnet är sex månader men små smakprov från fyra månader är inte farligt.

För dom som inte ammar så ska man introducera under skydd av ersättning. Det vill säga, man ska inte ersätta ersättning rakt av med mat eller välling utan fortfarande introducera långsamt.  Ditt barn löper inte större risk att bli allergisk mot gluten, mjölkprotein, ägg eller något annat för att du inte ammar när du introducerar mat.

Bröstmjölken innehåller ingenting som gör barnet immun mot allergier under t ex införandet av gluten. Det handlar om att introducera långsamt och behålla ersättningen under tiden som basföda. Att ”introducera under skydd av” är en jättekonstig formulering och det är olyckligt att det på Livsmedelsverket har formulerats så här:

Om barnet får små mängder gluten medan det fortfarande ammas minskar risken för att barnet ska bli glutenintolerant.

Det är alltså fel. Gluten ska introduceras någonstans mellan fyra och sex månader för att barnet ska undvika att löpa risk att bli allergisk. Det har inget med bröstmjölken att göra.

Källor:

  • Intervju med Agnes Wold, professor immunologi och barnspecialist- och överläkare.
  • Norris, J.M., et al., Risk of celiac disease autoimmunity and timing of gluten introduction in the diet of infants at increased risk of disease. JAMA, 2005;293:2343-51.